Wat is een zeepkist en wat kun je ermee doen?

Geplaatst op


Een zeepkist is eigenlijk gewoon een zelfgemaakt voertuig. Als hij maar geen motor heeft, dan mag hij zich een zeepkist noemen. Het wordt vaak voor of door kinderen gemaakt door een kist op wieltjes te laten rijden. Vroeger werden regelmatig grootverpakkingen gebruikt. Hier komt de naam ook vandaan. Hoe komt een zeepkist vooruit zonder motor? Hij kan geduwd worden door iemand anders of van de helling af rijden. Er worden ook wel zeepkist races georganiseerd. Vaak worden hier wat professionelere ontwerpen gezien. 

Hoe zit het met sturen en remmen?

Sturen van het voertuig kan op verschillende manieren. Denk dan aan een voorvork van je fiets met een stuur eraan. Of met hendeltjes, met je voeten of met touwtjes. Ook remmen kan via verschillende wegen. Via een hendel zou je contact kunnen maken met de ondergrond. Een pedaal is een andere mogelijkheid. Of een hendel tegen je wiel duwen. Het ligt er maar net aan hoe professioneel je wilt zijn, hoe goed het moet werken en hoeveel geld je erin wilt investeren. 

Het ontstaan van de zeepkist

Honderd jaar geleden leefde er een man in Dayton. Dat ligt in Ohio in de Verenigde Staten. In zijn hoofd ontstond het idee om als ondernemer een racewagen te bouwen van de mooie, stevige verpakkingen die hij gebruikte om zeep te vervoeren. Nadat hij wielen aan beide kanten van de houten kist had geplaatst, installeerde hij ook een simpel stuur mechaniek. Dit was genoeg om een prachtige creatie tot stand te doen komen die nu nog steeds populair is. Wellicht iets om eens uit te proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *