Wanneer mag je in een vrachtwagen rijden?

Geplaatst op
truckshop

Je ziet ze dagelijks rondrijden, over de snelweg en in krappe straatjes: vrachtwagens. Deze vrachtwagens worden bestuurd door vrachtwagenchauffeurs die iedere dag weer zorgen voor de transport van goederen. Zonder vrachtwagenchauffeurs en vrachtwagens hadden wij niet de beschikking tot de producten die we dagelijks gebruiken, denk aan boodschappen, verzorgingsproducten of kleding.

Jouw unieke vrachtauto

Er zijn – net zoals met bijvoorbeeld auto’s – zowel hobbyisten als professionele gebruikers van vrachtwagens. Een vrachtwagen is niet alleen een vervoersmiddel en daarom zijn er ook liefhebbers. Of je nu beroepschauffeur, liefhebber of allebei bent, je kunt ook voor het opknappen van je vrachtwagen terecht bij een truckshop. Hier vind je allerlei accessoires en alles voor je truck interieur.

Vrachtwagenchauffeur worden

Als je een vrachtwagen wil besturen moet je in het bezit zijn van een vrachtauto rijbewijs, ook wel groot rijbewijs of rijbewijs C genoemd. Er zijn verschillende soorten rijbewijs C. Zo bestaat er rijbewijs C1, C1 met code 95, rijbewijs C, rijbewijs C met code 95, rijbewijs CE, CE met code 95, rijbewijs CE1 en CE1 met code 95. Ieder rijbewijs heeft eigenlijk weer aan ander doeleinde. Het meest voorkomende vrachtauto rijbewijs is rijbewijs C (met code 95).

Wanneer men als vrachtwagenchauffeur als beroep aan de slag wil, dan is rijbewijs C met code 95 nodig. Wanneer je dan ook met een aanhangwagen wil rijden, zou je CE1 met code 95 moeten halen. De toevoeging ‘code 95’ geeft aan dat het beroepsmatig rijden met een vrachtauto mogelijk is. Hierbij leren ze beroepsmatig te rijden. Een beroepschauffeur van een vrachtwagen is namelijk meer dan alleen het besturen van een vrachtauto.

De regels

Iedere weggebruiker dient zich te houden aan bepaalde (verkeers)regels. Dit is voor vrachtwagens niet anders. Sterker nog: vrachtwagenchauffeurs hebben zich te houden aan extra regels, omdat het risico op gevaar groter kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van een vrachtauto. Een vrachtauto is zo groot en hoog dat het niet altijd mogelijk is voor de bestuurder om alles te kunnen zien. Dit noemen we de dode hoek. Er zijn bepaalde punten die een vrachtwagenchauffeur niet kan zien en daarom is het belangrijk dat zij extra voorzichtig zijn.

Een vrachtwagenchauffeur dient zich ook aan snelheidsregels te houden. Vrachtwagens mogen namelijk maar een maximum van 80 kilometer per uur aantikken op de snelweg. Dit betekent dan ook dat vrachtwagens vrijwel altijd op de meest rechterbaan moeten rijden, zodat ze geen hinder veroorzaken voor andere weggebruikers.