De voordelen van blockchain in de logistiek

Geplaatst op

Een van de technologieën die voor een revolutie op de transport & logistiek markt heeft gezorgd en de ontwikkeling van nieuwe distributiepraktijken heeft gestimuleerd, is de blockchain, een gedecentraliseerde databank die de gegevens over activa en transacties verzamelt via een peer-to-peer netwerk waar informatie en bestanden worden uitgewisseld.

De belangrijkste voordelen van de technologie

De voordelen betreffen de interne processen van het transport & logistiek bedrijf en in zijn relatie met andere bedrijven op de markt. Bekijk ze hieronder.

Optimalisering van processen

Aangezien het delen van gegevens beter gestructureerd zal zijn, zullen de samenwerkers toegang hebben tot concretere en transparantere informatie, en zullen zij die bovendien sneller kunnen verkrijgen. Het door Blockchain bevorderde scenario maakt interne procedures vloeiender, aangezien er geen tussenpersonen meer nodig zijn.

Kostenreductie

De administratieve kosten, die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid vervoerde vracht of het aantal door de voertuigen afgelegde kilometers, dalen aanzienlijk.

De kosten die kunnen worden verlaagd door het gebruik van technologieën zoals Blockchain zijn de kosten die voortvloeien uit de organisatie van informatie van de activiteit, zoals kantoorbenodigdheden, opslag van bedrijfs records, infrastructuur, onder anderen.

Grotere betrouwbaarheid

Het instrument maakt rechtstreekse toegang mogelijk tot degenen die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde verrichting of onderhandeling, en voorkomt bovendien dat reeds geregistreerde informatie wordt gewijzigd. Dit maximaliseert de betrouwbaarheid bij transacties met cliënten, interne planning, onderhandelingen met leveranciers of partners en andere aanverwante activiteiten.

Doorzichtigheid

Een oplossing met Blockchain kan helpen alle bedrijfsprocessen te integreren en informatie onmiddellijk bij te werken. De software kan records genereren of zelfs onmiddellijk berichten sturen naar managers over elke uitgevoerde operatie, wat meer transparantie brengt over de gebeurtenissen in de organisatie.

Opmerkelijk is dat de technologie de gebeurtenissen in chronologische volgorde presenteert, zodat de transport & logistiek manager zich geen zorgen hoeft te maken over reeds opgeloste kwesties, wat bijdraagt tot de verbetering van hun dagelijkse besluitvorming.

Vermindering van storingen

Aangezien logistieke dienstverleners de gebeurtenissen van de volledige toeleveringsketen op transparante wijze kunnen registreren, zullen managers storingen in logistieke processen nauwkeuriger kunnen opsporen, de frequentie van het optreden ervan kunnen meten en passende maatregelen kunnen nemen om ze te corrigeren.

De toekomst van Blockchain in logistiek

Hoewel het een veelbelovende technologie is, is zij relatief nieuw en nog volop in ontwikkeling. In de logistieke sector zijn er verschillende concepten en projecten die door marktgiganten worden getest. Als zij doeltreffend blijken te zijn, kunnen zij de routines van vervoerders en logistieke bedrijven over de hele wereld ingrijpend veranderen.

Het valt niet te ontkennen dat Blockchain een van de belangrijkste trends is voor de logistiek en een grote impact zal hebben op de toekomst van bedrijven in de sector. Als u uw concurrentiepositie op de markt op lange termijn veilig wilt stellen, is het van essentieel belang dat u up-to-date blijft en openstaat voor de invoering van nieuwe technologieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *