Bpm betalen, hoe werkt dat?

Geplaatst op

Als je een eigen auto hebt, heb je er misschien wel eens van gehoord. Het betalen van bpm, wat is dat, wanneer moet je dit betalen en hoe kan je BPM berekenen? In dit artikel lees je meer over hoe het betalen van bpm werkt en hoe dit wordt berekend.

Wat is bpm en wanneer betaal je dit?

Bpm is eigenlijk niet heel ingewikkeld, het is namelijk de belasting die je moet betalen bij personenauto’s en motorrijwielen. Je betaalt deze belasting als je personenauto’s, motoren of bestelauto’s in Nederland koopt of wanneer je deze voertuigen importeert vanuit het buitenland.

Er zijn verschillende gevallen waarin je bpm betaalt. Een aantal van die gevallen zijn wanneer je een kenteken op je eigen naam laat zetten, wanneer je een bestelauto ombouwt tot een personenauto, wanneer je in Nederland woont maar je gebruikt een auto met een buitenlands kenteken of wanneer je een leen-, huur-, of leaseauto hebt met een buitenlands kenteken.

Naast de gevallen waarin je wel bpm moet betalen zijn er ook gevallen waarbij je vrijstelling krijgt van het betalen van bpm. Een voorbeeld van een geval waarbij je vrijstelling krijgt is wanneer je werkt voor een buitenlands bedrijf. Omdat je werknemer bent van een bedrijf dat bedrijf in het buitenland is gevestigd mag je een motorrijtuig met een buitenlands kenteken besturen op de Nederlandse wegen.

Hoe bereken je bpm?

Bpm van een personenauto wordt berekend door de CO₂-uitstoot van het voertuig. Het is echter niet bij alle voertuigen het geval dat het bpm wordt berekend door de CO₂. Bij de bestelauto’s of motoren is het bpm-tarief een deel van de netto catalogusprijs.

Er zijn bedrijven en websites die voor jou je bpm kunnen berekenen. Hierdoor weet je ongeveer hoeveel bpm je moet gaan betalen bovenop de ‘gewone’ kosten van je voertuig. Door het vooraf berekenen van je bpm weet je precies hoe je ervoor staat en hoe veel je moet gaan betalen, hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan.

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe auto te kopen? Kijk dan voortaan goed of je bpm moet gaan betalen en reken van tevoren uit hoe veel dit gaat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *