Als slimme meid ben je goed voorbereid

Geplaatst op

Je kent het gezegde vast wel: een ongeluk zit in een klein hoekje. Net als iedereen denk jij waarschijnlijk ook dat het jou nooit zal overkomen. Je let immers altijd goed op, bij alles wat je doet. Het verraderlijke hieraan is dat je ook door een actie van iemand anders zelf in een vervelende noodsituatie kunt komen. Al let je nog zo goed op, als een medeweggebruiker dat niet doet kan het toch tot een botsing leiden. En al ben je nog zo’n oplettende ouder, in een onbewaakt moment kan je kind snel ergens op klimmen en net zo snel weer eraf vallen. Hoe fijn is het om te weten dat wat er ook gebeuren zal, dat jij goed voorbereid bent? In het geval van een verkeersongeluk kunnen afzetpaaltjes goed van pas komen.

EHBO doe je voor een ander

Heb jij ooit een EHBO cursus gevolgd? In de meeste gevallen doe je dat niet voor jezelf. Een pleister op je knie plakken als je gevallen bent, dat lukt je zonder zo’n cursus ook nog wel. Maar hoe moet je handelen in de grotere noodsituaties? Als er een verkeersongeluk gebeurt bij jou voor de deur. Of wanneer er bij het spelen ineens een kind uit een klimrek valt.

Een EHBO cursus volgen, dat doe je voor iemand anders. Zorgen dat je EHBO koffer altijd gevuld is en regelmatig controleren dat de inhoud  niet over de datum is, ook dat doe je voor iemand anders. Zo ben jij goed voorbereid als de nood aan de man is. Klaar om een verband aan te brengen of, in de ergere scenario’s, levens te redden. Want als de nood het hoogst is, dan heb je geen tijd om rustig op zoek te gaan naar levensreddende materialen.

Ook voor onzichtbaar gevaar

Als je goed getraind bent in EHBO, dan weet je dat gevaar niet altijd te zien is. Zo kun je bijvoorbeeld iemand uit een sloot halen, maar daarmee is het gevaar nog niet geweken. Sterker nog, onderkoeling ligt op de loer. Zeker in de wintermaanden. Ga maar na hoe koud je het kunt hebben als je na het zwemmen in een buitenzwembad uit het water komt. Denk daar nog een ijzig koude wind bij en natte kleren en zonder dat je het door hebt zit je al te bibberen bij de gedachten hieraan. Zorg daarom ook altijd dat je een reddingsdeken paraat hebt. Onmisbaar in de koude noodsituaties om te voorkomen dat iemand die ogenschijnlijk veilig is alsnog te maken krijgt met de nare gevolgen van onderkoeling. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *